ALDE militează pentru inițierea unui program de dezvoltare a Moldovei

ALDE militează pentru inițierea unui program de dezvoltare a Moldovei
februarie 02 14:52 2016 Print This Article

Conform datelor statistice, creşterea economică a înregistrat unele fluctuaţii datorită factorilor specifici locali, aceasta având o componentă geografică semnificativă: zonele subdezvoltate sunt concentrate în nord-est, la graniţa cu Moldova şi în Sud, de-a lungul Dunării.

Subdezvoltarea apare ca fiind corelată în mare măsură cu şomajul şi cu preponderenţa activităţilor rurale, precum şi cu incapacitatea de atragere a investiţiilor străine directe. Regiunea Nord-Est este marcată atât de dependenţa sa de agricultură, cât şi de apropierea de graniţa cu Moldova şi cu Ucraina. Potrivit statisticilor Eurostat, în ceea ce priveşte disparităţile interregionale în termeni absoluţi şi relativi, zona de Nord-Est a Romaniei este cea mai săracă zonă europeană. Începând cu 1995, regiunea Nord-Est s-a confruntat cu problema migraţiei în masă.

Pe lângă disparităţile de natură economică între Vest și Est, zona de Nord-Est se confruntă cu diferenţe uriaşe între zona rurală și urbană, În fața acestei realități economice și sociale totodată, conducerea ALDE a făcut un apel către partidele politice parlamentare de creare a unui Program pentru dezvoltarea Moldovei.

„Centenarul Marii Uniri va conferi anului 2018 o puternică încărcătură simbolică. Trebuie să admitem, totuși, că România profundă este, în continuare, marcată de mari decalaje în ce privește standardul de viață, calitatea infrastructurilor sau accesul la educație și sănătate. Unul dintre cele mai vizibile decalaje este cel dintre regiunile țării. Moldova rămâne, din păcate, cea mai săracă regiune nu doar pentru țara noastră, dar și pentru întreaga Uniune Europeană.

Centenarul Marii Uniri trebuie să fie un prilej de sărbătoare pentru toți românii, dar și de asumare și de ameliorare a acestei realități. O țară cu asemenea discrepanțe regionale va putea cu mare dificultate să fie competitivă la nivelul standardelor europene.

În aceste condiții, se impune elaborarea de urgență a unui „Program pentru dezvoltarea Moldovei”. Punctul de plecare ar trebui să-l constituie evaluarea situației actuale a proiectelor finanțate ori socotite ca fezabile pe termen scurt. Lor ar trebui să li se adauge alte propuneri care să dea coerență și eficacitate unui asemenea program. În acest sens, am solicitat primului ministru Dacian Cioloș ca, odată cu participarea sa la festivitățile din 24 ianuarie 2016, ocazionate de aniversarea Unirii Principatelor, să prezinte la Iași această situație. Primul ministru nu a onorat, din păcate, solicitarea noastră.

E nevoie de solidaritatea tuturor forțelor politice, pentru ca un astfel de program să aibă o susținere largă și să fie continuat pe termen lung. În acest sens, vă rugăm să vă alăturați apelului nostru de a desemna unul sau doi parlamentari, reprezentanți ai unora dintre circumscripțiile celor opt județe ale Moldovei, iar grupul parlamentar ad-hoc astfel constituit să solicite o audiență primului ministru Dacian Cioloș, având ca temă situația finanțărilor pentru zona Moldovei.

 Odată obținute aceste informații, am putea conveni o modalitate de elaborare și susținere a „Programului pentru dezvoltarea Moldovei””.

Copreședinte ALDE Călin Popescu Tăriceanu

Copreședinte ALDE Daniel Constantin

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.