Codul Fiscal, modificat. Cât plătești spitalizarea dacă nu ai asigurare

Codul Fiscal, modificat. Cât plătești spitalizarea dacă nu ai asigurare
mai 31 15:57 2016 Print This Article

Românii care nu au achitate contribuțiile de sănătate vor putea totuși beneficia de servicii medicale însă vor fi nevoiți să achite contribuțiile chiar în perioada spitalizării, potrivit ultimelor mdificări aduse Codului Fiscal, informează Digi 24.

Acestea sunt incluse în Legea 112 din 2016. Elementul principal constă în faptul că se introduce o procedură opțională la plata contribuției de sănătate.

Procedura se adresează persoanelor fizice ce nu realizează venituri, nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane.

Potrivit consultantului fiscal, Adrian Bența, aceste persoane au două variante la dispoziție. Acestea pot plăti contribuția de sănătate în procent de 5,5% lunar prin depunerea declarației de asigurare, contribuția de sănătate datorându-se pentru salariul minim pe economie valabil în luna respectivă. Contribuțiile pot fi plătite și la momentul la care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare). În acest caz contribuția de 5,5% se calculează la o bază de calcul reprezentând 7 salarii minime brute de la momentul utilizării serviciilor de sănătate publică. Luând în considerare un salariu minim pe economie de 1.250 de lei în situația spitalizării persoana neasigurată va trebui să plătească o sumă de aproximativ 480 de lei. Această sumă se plătește indiferent de numărul zilelor în care persoana respectivă a beneficiat de servicii medicale.

Pentru persoanele ce optează să plătească lunar, scadența obligației este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.

Persoanele fizice care nu au venituri și nu sunt scutite trebuie să depună declarația 604.

DCNews.ro

scrie un comentariu

0 comentarii

Nu sunt comentarii!

You can be the one to start a conversation.

Adaugă un comentariu

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.