Consiliul Judeţean, preocupat de revitalizarea spaţiului rural

Consiliul Judeţean, preocupat de revitalizarea spaţiului rural
noiembrie 26 07:38 2015 Print This Article

Consiliul Judeţean Neamţ a organizat, miercuri, 25 noiembrie, conferinţa „Rolul diferitelor ocupaţii în turism în promovarea meşteşugurilor tradiţionale“, din cadrul proiectului „Meşterul turistic – Integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural“. Conferinţa a adus la aceeaşi masă reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ – preşedintele Constantin Iacoban şi echipa de implementare a proiectului, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, ai organizaţiilor neguvernamentale, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, elevi şi cadre didactice din unităţi de învăţământ cu profil turism, agenţii de turism şi agenţi economici.

Proiectul urmăreşte valorificarea abilităţilor meşteşugăreşti ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri din mediul rural şi orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenţi, iniţiatori ai unor mici ateliere sau ocupaţii din sectorul turistic, interconectate cu domeniul meşteşugăresc. Anca Afloarei, coordonator al programului pilot „Meşterul turistic – Integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural“, a prezentat pe scurt proiectul celor prezenţi la conferinţă, după care a coordonat discuţiile dintre participanţi. Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, i-a încurajat, în discursul său, pe toţi cei care au abilităţi în domeniul meşteşugăresc şi şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte viitorul meşteşugurilor tradiţionale.

„Participă la această conferinţă oameni importanţi din mediul economic al judeţului, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie şi vreau să fac precizarea că de succesul unui proiect depinde foarte mult cine se implică în derularea lui. Consiliul Judeţean susţine proiectul, pentru că avem convingerea că el are un anume statut în contextul tuturor proiectelor, este unul care vizează dezvoltarea unui domeniu despre care s-a crezut că nu mai poate fi trezit la realitate. Dar nu e aşa, este unul foarte important, de care alte ţări s-au preocupat de mai multă vreme. Noi acum ne-am trezit, dar e bine şi aşa, numai să sprijinim meseriile tradiţionale, să le readucem în actualitate! Nu e simplu de făcut asta, pentru că generaţiile actuale nu prea ştiu despre meşteşugurile bătrânilor noştri, dar am certitudinea că, încetul cu încetul, lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal. E păcat să uităm de meserii importante şi să nu valorificăm un domeniu care, până la urmă, poate aduce bani. Avem materiile prime la îndemâna noastră, ce contează este să găsim oamenii potriviţi să le aleagă şi să lucreze cu ele! Prin acest proiect se vor identifica soluţii de revitalizare a valorilor autentice. Potenţial avem, şi când spun asta mă gândesc la toate zonele judeţului, fie ele de şes ori de munte“, a declarat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

În judeţul Neamţ s-a aprobat Programul pilot de susţinere a promovării integrării meşteşugurilor în turismul local, ocazie cu care 325 de şomeri sau persoane fără un loc de muncă din comunele Tazlău, Farcaşa, Borca, Pipirig, Grinţieş, Dămuc, Răuceşti, Hangu, Borleşti, Podoleni, Boteşti, Mărgineni şi Poiana Teiului au beneficiat de serviciul de informare şi consiliere, 277 dintre aceştia au urmat programul de formare în competenţe sociale şi civice, iar 56 de persoane din Pipirig se califică în meseriile de broder şi traforator.

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.