Daniel OLTEANU, președinte ALDE: «Decizia UNESCO trebuie să sune trezirea în România: ticăloșia intereselor economice a făcut din Roșia Montană un loc al abandonului și al rușinii naționale!»

Daniel OLTEANU, președinte ALDE: «Decizia UNESCO trebuie să sune trezirea în România: ticăloșia intereselor economice a făcut din Roșia Montană un loc al abandonului și al rușinii naționale!»
iulie 29 07:25 2021 Print This Article

Comunicat de presă

Președintele liberal – democraților, Daniel Olteanu, trage un semnal de alarmă cu privire la adevăratul tablou de la Roșia Montană, inclusă recent în patrimoniul mondial UNESCO. Olteanu susține că interesele economice și scandalurile referitoare la exploatația auriferă au ținut captivă comunitatea din Roșia Montană, abandonată și dezbinată „în primul rând de slăbiciunea autorităților statului”. Liderul ALDE subliniază că zestrea turistică fabuloasă din Apuseni i-a lăsat reci pe toți miniștrii Turismului de până acum și avertizează că „incompetența face prăpăd atunci când se suprapune cu (dez)interesul de partid”. Daniel Olteanu solicită Guvernului să demareze „adevărata operațiune de SALVARE a Roșiei Montane” și să-și asume un program urgent de investiții care să transforme destinația turistică într-una demnă de titulatura de sit UNESCO, dar și măsuri administrative și economice destinate celor peste 2.000 de locuitori din zonă.

«Admiterea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO spală rușinea pe care a atras-o asupra României ciocoismul acelor decidenți politici pentru care totul reprezintă o marfă, inclusiv patrimoniul național.

Prinsă în mijlocul intereselor economice și scandalurilor privind exploatația auriferă, comunitatea din Roșia Montană a fost pur și simplu abandonată în ultimii 30 ani, iar tabloul actual din localitate spune povestea unei dezbinări care a fost întreținută în primul rând de slăbiciunea autorităților statului.

Fără excepție, cei care au alimentat „febra aurului”, adică mirajul exploatării cu orice preț a rezervelor naturale din zonă, se fac vinovați de îngroparea unui colț de Românie cu o zestre turistică fabuloasă, dar care i-a lăsat reci pe toți miniștrii Turismului de până acum.

Incompetența face prăpăd atunci când se suprapune cu (dez)interesul de partid.

Un primar PNL aflat azi la al patrulea mandat (!!!) a uitat peste 2.000 oameni în sărăcie, iar peste 900 dintre aceștia trăiesc în pericol, după ce construcțiile în care locuiesc, pe care nu le pot numi „case” după ce le-am văzut șubrezimea și bolnăviciunea, au fost răvășite de torenți la inundațiile de la începutul lunii. 

Fără proiecte și fără investiții în utilități de bază (apă și canalizare, drumuri, dispensar, școli, grădinițe), bogata comunitate săracă de la Roșia Montană a fost ținută captivă războiului dintre interesele economice ale unor reprezentanți ai statului român și ale companiei care vrea să exploateze cu cianuri.”, a declarat Daniel Olteanu. Președintele ALDE a cerut Guvernului Cîțu să spele rușinea națională de la Roșia Montană printr-un program care să includă nu doar investiții urgente, ci și măsuri administrative și economice pentru comunitatea locală.

„Decizia UNESCO de a admite situl din Apuseni în lista patrimoniului mondial este un semnal de trezire pentru autoritățile din România: distrugerea trebuie să înceteze! 

Solicit Guvernului să acorde importanța cuvenită acestui semnal și să declanșeze adevărata operațiune de SALVARE a Roșiei Montane, salvare pe care o așteaptă nu doar românii, ci și comunitatea internațională care a urmărit evoluția situației și a dosarului.

Ceea ce trebuie să își asume Guvernul Cîțu este nu doar un program urgent de investiții, care să transforme Roșia Montană într-o destinație turistică demnă de titulatura de sit UNESCO, ci mai ales reclădirea comunității de acolo, prin măsuri administrative și economice destinate celor peste 2.000 de locuitori din zonă. 

Dacă ticăloșia intereselor economice a făcut din Roșia Montană un loc al abandonului și al rușinii naționale, Guvernul Cîțu are obligația să spele această rușine.

Întrebarea e: are obraz?”, a mai spus liderul liberal – democraților, Daniel Olteanu.

28 iulie 2021

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.