Despre dulcis et utilis la Brusturi, cu participarea Vicepreședintelui CJ, Ion ASAFTEI

Despre dulcis et utilis  la Brusturi, cu participarea Vicepreședintelui CJ, Ion ASAFTEI
iulie 17 15:41 2017 Print This Article

 

 

Întoarcerea la tradiția populară  nu este numai un imperativ patriotic ci și o dovadă de rafinament, căci secole de-a rândul arta mașteșugarilor s-a cizelat, adunând o experiență milenară, înscrisă astăzi în eternitatea artistică românească. Iată că, la Brusturi, comună aflată la granița dintre Neamț și Suceava, semnul cinstirii obiceiurilor şi tradiţiei populare s-a împlinit duminică într-o Manifestarea cultural-artistică TRADIŢII ŞI MEŞTEŞUGURI, mărturii ale identităţii săteşti”.

i

Acţiunea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Brusturi, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Centrului pentru Cutură şi Arte Carmen Saeculare.

a

 

 

Ne gândeam de mult să organizăm acest eveniment, pentru toți locuitorii din Brusturi și, de ce nu, și pentru cei din comunele învecinate. Ținutul Neamțului și zona noastră fac parte dintr-un areal care a fost binecuvântat de la natură cu de toate, dar mai mult decât atât cu oameni gospodari, care păstrează cu sfințenie tradițiile și datinile moștenite din străbuni. Aceasta este și ideea pe care am mers când am decis să facem și un Târg al meșterilor populari, pentru ca toată lumea să poată vedea ce minunății ies din mâinile acestor oameni. Și dacă la toate acestea mai adăugăm și muzica ce va acompania întregul eveniment pe tot parcursul zilei, n-are cum să nu iasă o manifestare deosebită. Ne rămâne să sperăm că și vremea va fi de partea noastră”,

a declarat Daniel Lozonschi, primarul comunei Brusturi.

diverse-34

 

În cadrul manifestării,primarul Daniel Lozonschi a înmânat diplome de recunoştinţă unora dintre oficialităţi, alături de veterani de război şi unor personalităţi ale comunei.

asaftei

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion ASAFTEI – despre care știm că este coborâtor din răzeșii de odinioară- a  elogiat zestrea spirituală lăsată de strămoși:

“Ce poate fi mai frumos, în această duminică însorită, decât să cinstim ce ne-au lăsat bun şi frumos înaintaşii? Brusturi este fost sat de răzeşi, moldoveni adevăraţi, oameni care nu s-au îndoit sub vitregia timpurilor. Reprezint aici Consiliul Judeţean în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi vreau să vă asigur de sprijinul acestei instituţii, al meu personal dar şi al colegilor din ALDE, inclusiv al celor care, prin votul dumneavoastră fac parte din Consiliul Local şi din conducerea Primăriei Brusturi. Am toată preţuirea pentru oamenii din această comună și îi felicit pe domnul primar Daniel Lozonschi și pe domnul viceprimar Neculai Răucescu ( ALDE), deopotrivă, pentru că ştiu cum să-și sărbătorească comunitatea şi să cultive tradiţia.

mestesuguri-24

Astăzi meşteşugurile populare merită să devină noi direcţii economice strîns legate de materia primă locală obţinută din agricultură, păstorit, prelucrarea lemnului, ş.a., folosind resursele natural si braţele de muncă libere.

Cred că e necesară conceperea şi punerea în mişcare a unui program de educare a tinerei generaţii în spiritul descoperirii şi păstrării tradiţiilor. 

mestesuguri-12

 

 

 

Și pentru ca totul să aibă un aer sărbătoresc și să se înscrie în atmosfera evenimentului,  Ion ASAFTEI a mai adăugat:

20046677_824494931049215_8142857869719119926_n

“In comuna Brusturi urmașii răzeșilor de odinioară vor circula „de la primărie în sus”pe un drum modernizat. E o realitate ce denotă faptul că în această unitate administrativ-teritorială majoritatea ALDE/PSD funcționează în beneficiul cetățenilor.”

(Al. M. )

Foto: Ion ASAFTEI + Vestea net.

 

 

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.