În Neamț, ALDE își precizează poziția în cadru coaliției de guvernare

În Neamț, ALDE își precizează poziția în cadru coaliției de guvernare
noiembrie 03 06:23 2018 Print This Article

 

Urmare a ședinței Ligii Aleșilor Locali ALDE ( 18-19 oct. 2018 ) de la Bistrița- prima de acest gen – la care au participat președintele Călin Popescu Tăriceanu,   membri ai Guvernului, precum și peste 250 de aleși locali, unde au fost prezentate, printre altele,  o suită de oportunități de accesare a fondurilor guvernamentale și europene pe toate axele și direcțiile destinate unităților administrativ-teritoriale, s-a impus în teritoriu necesitatea unor clarificări privind ponderea ALDE în ansamblu coaliției de guvernare.

 

În Neamț, președintele ALDE, Ion ASAFTEI, a organizat o conferință de presă în care, în preambul, a enumerat împlicarea acestei formațiuni politice în spațiul public, prin” adoptarea unor legi importante pentru evoluția și dezvoltarea societății românești:Legea offshore, Legea ajutorului social,Legea lobby-ului ș.a.  El a precizat că ALDE militează ferm  pentru scoaterea la lumină a protocoalelor secrete, denumite a fi ”cea mai mare calamitate a justiției românești.” În egală măsură, urmându-și vocația politică de a fi “ o voce a echilibrului și rațiunii “ ALDE avansează propunerea încheierii “ unui acord parlamentar privind statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.”

Dincolo de aceste probleme de principiu, ALDE trebuie să-și  facă simțită prezența în mod distinct- ca parte a coaliției de guvernare-  în viața comunităților, pentru că- observa  pe bună dreptate Ion ASAFTEI- “ e nevoie de mai multă implicare în ceea ce ne privește,de o nouă abordare în a explica cetățenilor politica noastră și, mai ales, de a le arăta în mod concret ce facem noi ca partid în cadrul alianței pentru județul Neamț”.

Sublinierea nu este întâmplătoare; prea adesea realizările ALDE din județul nostru au apărut în planul doi, estompate de alte evenimente care, nici pe departe, n-au avut anvergura celor inițiate de partidul lui Tăriceanu.

Ion ASAFTEI crede că “ e timpul să demontăm o anumită inerție prin care, la nivel de percepție socială, s-ar putea înțelege că doar o anumită forță politică este preocupată de dezvoltarea județului.”

Pornind de la această eventuală și riscantă percepție, clarificările se impun:

“ ALDE este într-o alianță cu PSD-ul, atât la nivel național, cât și la nivel județean. Ca atare, orice sumă alocată de către Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a județului nostru se discută și aprobă în cadrul coaliției PSD-ALDE. Nu putem vorbi de un Guvern PSD, așa cum nu putem vorbi de un Guvern ALDE, ci de un Guvern al coalției ALDE-PSD!  În urma sumelor de bani alocate de la București, angajăm și direcțiile de dezvoltare ale județului nostru în cadrul aceleași alianțe  ALDE-PSD. Să exemplificăm în concret: Am alocat și alocăm sume importante în cadrul Consiliului Județean pentru diverse investiții cum ar fi: Amenajarea hidrotehnică a canalului de dirijare a Cracăului- este vorba de protejarea  de inundații a satului Slobozia- Roznov=57 mil. lei. Cine a alocat fondurile? Guvernul ALDE-PSD! ; Digul de apărare a captării de apă de la Preutești-Timișești, pe râul Moldova= 5,2 mil. lei. Cine a alocat fondurile? Guvernul ALDE-PSD! ; Modernizarea Spitalului Judetean de Urgență și a celorlalte unități spitalicești din municipiul Roman, orașele Târgu Neamț și Bicaz.Cine a alocat fondurile? Guvernul ALDE-PSD! ; Modernizarea, asfaltarea drumurilor județene, și nu puține, și alte proiecte în cadru PNDL II.Cine a alocat fondurile? Guvernul ALDE-PSD! ; Sau a drumurilor naționale, modernizate, asfaltate, cu excepția drumului Piatra Neamț- Bicaz- Poiana Largului, dar și acesta este în vizorul autorităților.Cine a alocat fondurile? Guvernul ALDE-PSD! 

 

În opinia mai multor participanți la Conferința de presă organizată de ALDE Neamț pe data de 25 oct. 2018, cheia întregii comunicări se regăsește în sublinierea aportului ALDE atât în realizarea unui vot majoritar ( Gala Ambasadorilor Nemțeni sau Gala Moroșanu-“”unde nevoia de ALDE pentru a da votul majoritar a fost extrem de aplicată”) cât, mai ales, în implicarea pronunțată a partidului în tot ce se întâmplă în Neamț sub aspectul investițiilor în spitale, drumuri, canalizări, sport, cultură. Plecând de la aceste observații, nu e cazul ca vocea ALDE în cadrul coaliției de Guvernare să fie trecută în surdină.

(Al. M.)

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.