Ion ASAFTEI ( ALDE- Neamț )și fenomenul cultural “Hanu Răzeșilor”

Ion ASAFTEI ( ALDE- Neamț )și fenomenul cultural “Hanu Răzeșilor”
martie 19 18:43 2016 Print This Article

 

Într-o recentă relatare de presă, apărută în publicația romașcană “Mesagerul de Roman”, jurnalistul Dan Ailincăi nota:

“Chiar dacă Hanu Ancuței este doldora de istorie și bine ancorat în cultură, fiind el și personaj literar, totuși- totuși- cele mai tari evenimente culturale se organizează la hanul vecin, zis “al răzeșilor”

Desigur, observația este cât se poate de obiectivă, cu precizarea că nu competiția cu Hanu Ancuței a declanșat ceea ce numim astăzi “fenomenul cultural Hanu Răzeșilor”, ci deschiderea manifestă către artă pe care Ion ASAFTEI și-a asumat-o în decursul a două decenii,  timp  care coincide cu existența  complexului turistic. Din această perspectivă,” Hanu Răzeșilor”poate juca  același  rol, pe care, altădată, îl avea celebra cafenea “Capșa”, ocupând ,deci, un loc în Istoria literaturii române.  Reținem că în cele două decenii de existență a hanului, zeci de poeți, prozatori, eseiști, pictori, istorici și critici literari au găsit  aici un spațiu cald, spiritual, în care au avut posibilitatea promovării artistice.

 

‘”De mai mulți ani,  amintea scriitorul Viorel Patrichi, cu un timp în urmă, în Revista VIP, Ion Asaftei găzduiește la Hanul Răzeșilor adevarate sărbatori culturale. „Eu nu amestec cultura cu cârciumăreala, dar vreau să regenerez într-un anume fel spiritul răzeșesc aici, nu departe de Războienii lui Ștefan cel Mare și de Schitul de la Țibucani“, se explica omul de afaceri, care supervizează mai sus de Roman manifestările din ciclul „Sadoveniana“ și numeroase lansări de carte. “

Ca om de afaceri, patronul de la Hanu Răzeșilor a înțeles că identitatea noastră spirituală, și nu numai, se apără, se întărește și se  definește prin cultură, ceea ce explică și poziția sa în raport cu valorile artistice. Din nefericire, nu toți oamenii de afaceri gândesc la fel, dar, iată că străduința sa n-a rămas neobservată. E cazul să notăm aici impresiile venite de departe, de la cei pentru care Hanu Răzeșilor a însemnat, în primul rând, locul succesului literar.

Lidia Vrabie ( Barcelona ):

“Am avut fericirea să particip la evenimentul cultural „Seara basarabeană” care a avut loc pe 27.02.16 la „Hanul Răzeșilor” din localitatea Roman, România. Evenimentul s-a început cu o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru marea bucurie de-a ne afla împreună frații români de pe ambele maluri ale Prutului. Luminile aprinse pe care le aveam fiecare dintre noi și cântarea „Hristos a inviat” a făcut să se aprindă în inimile celor prezenți lumina dragostei de țară și de neam, să învie tot ce este sfânt și românesc. A fost pomenită și trecerea în neființă, cu ocazia împlinirii a șapte ani, a poetului Grigore Vieru. Seara a continuat cu o frumoasă lansare de carte a trei autori basarabeni, cu o cină servită împreună și cu o petrecere veselă. Evenimentul s-a desfășurat intr-o atmosferă de dragoste frățească și de satisfacție sufletească.
Mulțumim tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea acestui eveniment cultural, domnului Ion Asaftei, pentru adevărata sărbătoare sufletească pe care nu o vom uita nicicând.”

LUDMILA SANDU ( Pesaro-Italia ):

Poate că s-a face pace în toata lumea,dacă fiecare din noi ar începe orice lucru,orice eveniment și fiecare zi cu o rugaciune de mulțumire.Acest gând îmi persistă înca de la inceputul lansării de carte,triplă lansare care a avut loc în sambata de 27 februarie 2016,la Hanul Razesilor din Romania,moderator fiind chiar părintele Paiu Cornel.Au trecut două săptamâni de atunci,iar eu mai simt cum arde flacăra lumânarii,mai văd hulubașii copți de tinerele scriitoare,mai aud cantecul renașterii.Aceeasi limbă,aceeasi rugăciune și neîncrederea a dispărut.A fost una dintre cele mai frumoase lansări de carte pe care am vazut-o în ultimii doi ani.

Dorina Codreanu ( Chișinău ):

“Dumnezeu să vă ajute! Eu m-am simțit mulțumită și implinită sufletește!”

Ion ASAFTEI adaugă la personalitatea sa, alături de omul de afaceri, și politicianul perseverent- fapt dovedit de mobilitatea exceptională și știința organizării, căci în calitate de co-președinte ALDE Neamț și-a pus la punct filiala într-un termen record, preferând cunoașterea directă, la sursă. A ajuns în toate organizațiile, a vorbit și a ascultat, n-a ignorant niciun amănunt, dar mai ales, a oferit soluții.De aceea,  ne punem multe  speranțe într-un politician cu suflet dedicat nemului românesc și cu o inimă care bate în ritmurile culturii!

Alexandru Mihăilă

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.