Ion ASAFTEI, vicepreședinte ALDE, despre semnificația zilei de 9 Mai: „La mulți ani, frați români! La mulți ani, dragi europeni”!

Ion ASAFTEI, vicepreședinte ALDE, despre semnificația zilei de 9 Mai: „La mulți ani, frați români! La mulți ani, dragi europeni”!
mai 09 14:59 2021 Print This Article
  „Astăzi se împlinesc 144 de ani de când un ideal, un vis al românilor a devenit realitate, acela de a fi un stat liber, independent, suveran, care nu trebuie să mai dea socoteală în fața marilor puteri, sau, cum era atunci, în fața Înaltei Porți. Sunt 144 de ani de când statul român a devenit egalul celorlalte state din Europa.
Zielele acestea in care sărbătorim independența națiunii române, trezesc în fiecare dintre cetățenii români un sentiment de solidaritate și de mândrie față de trecut, față de curajul și viziunea unor lideri care au lăsat puternice amprente în conștiința noastră națională. Independenţa obținută în 1877 a generat noi posibilități pentru dezvoltarea statului român, pentru modernizarea acestuia, pentru reducerea decalajului față de națiunile europene.
Această zi deosebită din istoria României moderne și contemporane are, odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană în 2007, o dublă semnificație, pentru că pe lângă celebrarea Zilei Independenței de Stat, aniversăm și Ziua Europei.
Trebuie să ne aducem aminte că 9 mai este și ziua victoriei în care s-a înregistrat capitularea Germaniei la sfărșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Probabil că, în această zi, simțim cel mai intens apartenența la spațiul comunitar, la cultura și civilizația europeană. La 144 de ani de la proclamarea Independenței, România trebuie să completeze corul naţiunilor din Uniunea Europeană, dar ca o voce de prim-plan şi nu ca una marginală.
Îmi exprim recunoştinţa azi, faţă de toţi cei care au stat la originea dezvoltării României ca stat de sine stătător şi au făcut faţă provocărilor timpului, demonstrând atașament și credință în vederea apărării valorilor fundamentale ale statului român – suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială.
Am ferma convingere că ţara noastră va şti să se situeze pe viitor la înălţimea trecutului său şi va deveni o ţară a prosperităţii, a unităţii şi a bunăstării.
În această zi deosebită pentru poporul român, aduc un omagiu eroilor neamului românesc care și-au dat viața pentru independența României, dar și celor care au luptat pentru restabilirea păcii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Neîndoielnic, rănile războiului își vor pune mereu amprenta pe națiunea nostră și ne vor aminti cât de prețioasă este pacea.
La mulți ani, frați români! La mulți ani, dragi europeni!”
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.