Ion ASAFTEI, vicepreședinte ALDE: „Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință”!

 Ion ASAFTEI, vicepreședinte ALDE: „Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință”!
iunie 25 13:10 2021 Print This Article

În fiecare an, pe 24 iunie, noi, românii, sărbătorim în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, odată cu Sânzienele (sau Drăgaica, Cap de vară, Amuțitul cucului), portul popular și ia, un bun prilej de a face cunoscut acest simbol național – ia românească.

De câțiva ani buni s-a creat în această zi obiceiul ca româncele din toată lumea să sărbătorească tradiția iei, purtând-o cu mândrie și arătând tuturor frumusețea modelelor tradiționale cusute. Orice ie poartă cu ea o poveste: este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință.

Mă bucur să văd că această tradiţie nu se pierde deși s-a născut din necesitate şi simţ practic, şi a căpătat o valoare artistică şi sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente, ba chiar se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi original iar faptul că tinerii români devin tot mai interesați de aceste elemente care contribuie la unicitatea culturii noastre, nu poate decât să ne facă încrezători !

Mă onorează faptul că fac parte, alături de dl. președinte Ionel Arsene, din delegația Consiliului Județean Neamț, care organizează zilelele acestea, în comun cu Accademia di Romania din capitala Italiei, Roma, ,,Ziua lnternațională a iei”

Evenimentul își propune conștientizarea importanței Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular.

Obiectivul urmărit prin organizarea unui astfel de eveniment este conservarea și promovarea patrimoniului cultural al județului nostru și valorificarea lui turistică prin crearea unor experiențe consistente pentru cei care vizitează teritoriul județului Neamț.

Manifestarea organizată sub formă de expoziție cu implicarea Centrului de cultură și artă „Carmen Seculare”, prezintă publicului mai multe piese de port popular provenind din zonele etnofolclorice ale județului Neamț, fotografii, filme, colaje video etc. În centrul atenției se află ia – cea mai reprezentantivă piesă de port popular românesc. O ie este o bijuterie, este un obiect care poate fi lăsat moștenire generație după generație, care creează o unitate între străbunici, bunici, nepoți! Printr-o asemenea moștenire avem certitudinea că viitorul ne aparține ca identitate națională….!!!

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.