Monica Mihăilă ( Head of Legal CEZ Romania): Pasiunea pentru profesie stă la baza performanței

aprilie 09 09:03 2020 Print This Article

 

 

 

Nemțeni cu care ne mândrim

Monica Mihăilă

( Head of Legal CEZ Romania):

 Pasiunea pentru profesie stă la baza performanței

 

Alina Matei: Mulțumesc, stimata doamna Monica Mihaila, Manager al Departamentului Juridic din cadrul CEZ Romania, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ce calitați trebuie combinate pentru a ajunge in aceasta poziție importanta?

 

Monica Mihaila: Buna ziua dumneavoastra si cititorilor JURIDICE.ro!

Intotdeauna mi-am dorit si imi doresc in continuare sa ma dezvolt pe plan profesional. Lucrez de mai mult de 15 ani in domeniul energiei electrice si pasiunea pentru profesie a stat la baza performantei. Stiti cum se spune „Daca iti place ceea ce faci, nu vei munci nicio singura zi din viata ta”.

Un manager trebuie sa fie un bun profesionist in primul rand, dar nu numai atat. Cred ca onestitatea, empatia, entuziasmul si capacitatea de a motiva echipa sunt calitati pe care trebuie sa le aiba orice manager.

Alina Matei: Care este preocuparea constanta a dumneavoastra ca Manager al Departamentului Juridic?

Monica Mihaila: Crearea unui climat de incredere, in care fiecare membru al echipei sa isi poata exprima opinia, colaborarea si sprijinul reciproc sunt punctele cheie in formarea unei echipe de succes.

Si aceasta este preocuparea mea constanta: construirea unei echipe puternice si unite.

Motivatia pe care o dovedesc in fiecare zi colegii mei ma face extrem de mandra ca ii am alaturi!

Impreuna putem face fata oricaror provocari!

 

Alina Matei: Sunt suficiente cunostintele juridice pentru membrii Departamentului Juridic?

Monica Mihaila: Consilierii juridici desfasoara o paleta larga de activitati: de la analize juridice, revizuirea contractelor, participare la diverse negocieri, la reprezentarea in instanta sau in cadrul procedurilor de mediere.

Este foarte important sa fie bine pregatiti din punct de vedere profesional, insa, pe langa cunostintele juridice, as adauga ca fiind relevante si capacitatea de analiza, creativitatea, experienta si cunoasterea bussines-ului.

Alina Matei: Unde incepe si unde se termina interventia membrilor echipei dumneavoastra? De exemplu, un comunicat al CEZ in care e vorba ca nu se lucreaza in zilele de sarbatoare legala ajunge si la Departamentul dumneavoastra?

Monica Mihaila: In masura in care include aspecte juridice, inclusiv un astfel de comunicat ajunge la Departamentul Juridic.

Atat eu, cat si colegii mei oferim in mod constant suport celorlalte departamente, participam ca membri in echipele de proiect strategice si operationale derulate in cadrul Grupului CEZ in Romania si suntem preponderent implicati in activitatea de preventie, de identificare a riscurilor si de furnizare a masurilor pentru diminuarea lor.

Redactarea documentelor juridice, revizuirea clauzelor contractuale, reactia prompta atunci cand intervin schimbari legislative au ca scop eliminarea potentialelor conflicte juridice si evident, scaderea numarului de litigii.

Uneori insa, litigiile sunt inevitabile si atunci rolul nostru este de a asigura apararea si reprezentarea companiei in instanta.

Alina Matei: Cum caracterizați reglementarile din acest domeniu?

Monica Mihaila: Legislatia in domeniul energiei este deosebit de vasta: avem directive europene, legislatia primara si legislatia secundara, iar in ultimul timp au fost foarte multe schimbari legislative.

Cadrul de reglementare trebuie sa fie stabil si predictibil si asta e valabil in toate domeniile de activitate, nu doar in energie.

Alina Matei: O factura sau un contract de furnizare energie electrica poate furniza ochiului egalitați si inegalitați? Sa fie oare de la Directiva privind normele comune in piața interna de energie electrica care se refera la prețuri dinamice (clienții finali care au instalate contoare inteligente pot solicita incheierea de contracte de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice)?

Monica Mihaila: Nu putem vorbi de inegalitati.

Contractele de furnizare a energiei electrice prevad drepturi si obligatii atat pentru furnizor cat si pentru client.

Domeniul energiei electrice este riguros reglementat.

Cadrul de reglementare pentru desfasurarea activitatii de furnizare a energiei electrice este stabilit prin Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali aprobat prin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei nr. 235/2019.

Mai mult decat atat, contractele cadru de furnizare a energiei electrice la clientii casnici si non casnici ai furnizorilor de ultima instanta precum si modelul facturii de energie utilizat de furnizorul de ultima instanta sunt aprobate prin Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Alina Matei: Care sunt provocarile pentru acest sector? Frauda si spalarea banilor ce loc ocupa?

Monica Mihaila: Fata de legislatia anterioara in domeniul spalarii banilor si finantarii terorismului, Legea nr. 129/2019 aduce o serie de modificari mai ales in ceea ce priveste extinderea categoriilor de entitati raportoare si a obligatiilor ce le revin acestora.

Conform legii, entitatile raportoare au obligatii de raportare a tranzactiilor suspecte Oficiului, precum si obligatii de cunoastere a clientelei.

Pentru respectarea prevederilor legale, entitatile raportoare trebuie sa implementeze politici si mecanisme de control intern precum si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor si de finantare a terorismului.

Alina Matei: Era digitalizarii este clar ca indica direcția prezentului si viitorului. Din punctul dumneavoastra de vedere, masura digitalizarii de ce este data?

Monica Mihaila: Cred ca masura digitalizarii o vedem chiar in aceasta perioada.

In ultimii ani, companiile au facut investitii majore in digitalizare si aceste investitii le ajuta acum sa ramana functionale in plina pandemie de coronavirus.

Tot mai multi salariati lucreaza in aceasta perioada in sistem telemunca, astfel incat sa fie protejati si riscul de infectare sa fie cat mai mic, iar locul sedintelor a fost luat de teleconferinte si videoconferinte.

Scolile au mutat cursurile in mediul online, documentele la diverse institutii se transmit in format electronic, comertul online a inregistrat o crestere majora.

Avem acum posibilitatea sa transmitem documentele in format electronic la instanta, sa studiem dosarul in format electronic pe baza unei parole si sa aflam solutiile in litigii de pe portalul instantelor.

Imi amintesc, cu nostalgie, de inceputul carierei mele cand stateam la celebrele cozi de la arhiva pentru aflarea unui termen sau a unei solutii. 😊

Alina Matei: Care carte v-a inspirat cel mai mult?

Monica Mihaila: Un veac de singuratate – Gabriel Garcia Marquez.

Alina Matei: Daca un departament de legal este un fel de gardian al respectarii legilor, atunci cand se apeleaza la avocați/societați de avocatura, acestia cum sunt priviți?

Monica Mihaila: Cu siguranta pot exista proiecte cu problematica juridica complexa, din multiple arii de drept si atunci este necesara o echipa pluridisciplinara de avocati care poate rezolva probleme juridice intr-un timp scurt dictat de dinamica tranzactiilor.

Din punctul meu de vedere, avocatii trebuie priviti ca parteneri de incredere.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.

Monica Mihaila: #stati acasa!

Alina Matei: Mulțumesc pentru ca ați stat de vorba cu mine.

Monica Mihaila: Si eu va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

Alina MATEI-JURIDICE.ro

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.