Ziua internațională a asistenților medicali

Ziua internațională a asistenților medicali
mai 12 13:43 2017 Print This Article

 

Celebrată în întreaga lume la 12 mai, Ziua internațională a asistenților medicali (International Nurses Day)  marchează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Această zi a fost lansată, în 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, este aniversată și Florence Nightingale (1820), care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali urmărește prin acțiunile sale să crească gradul de conștientizare, în primul rând, între profesia de îngrijire medicală a ceea ce reprezintă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și, în al doilea rând, în interiorul populației, a guvernelor și a altor factori de decizie, din sistemul asistentei medicale care contribuie deja la realizarea dezvoltării durabile.

sptal-1475645996

În semn de înaltă considerație și apreciere, Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ion ASAFTEI, a ținut să salute această zi plină de adânci semnificații:

“Astăzi, 12 Mai, sărbătorim Ziua Internațională a Asistenților Medicali. 
Zi de zi, în viața fiecărui pacient se simte prezența eforturilor depuse de dumneavoastră, sunteți buni și aveți răbdare și simțiți durerea și zbuciumul celor pe care îi ajutați.
Zi de zi, în numele vieții și al onoarei vă exercitați profesia cu demnitate, noblețe și spirit de solidaritate.
Pentru toate acestea , cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, urez „La multi ani” tuturor asistenților medicali din județul Neamț”.

(Al. M. )

 

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Datele tale sunt în siguranță Nu vom publica adresa ta de e-mail și nici nu o vom stoca.
Toate câmpurile sunt necesare.